top of page

Kernen van de gemeente De Bilt

WoonSpraak heet alle inwoners van de zes kernen van de gemeente De Bilt welkom. Op onze website vindt u informatie over onze rol als belangenbehartiger van huurders. Voor specifieke informatie over uw eigen kern verwijzen wij u graag door naar de juiste pagina op de website van de gemeente De Bilt.

De Bilt8.jpg

De Bilt

DE BILT is de oudste kern van de gemeente en heeft bijna 11.000 inwoners. Het is de zetel van het KNMI en heeft een mooie oude dorpskerk en een schoolgebouw uit 1652.

Bilthoven_SSW-23.jpg

Bilthoven

BILTHOVEN telt meer dan 23.000 inwoners en heeft zich pas ontwikkeld in het begin van de 20ste eeuw rond het treinstation. Dit groene forensendorp heeft een aantal instellingen op het gebied van gezondheid binnen haar grenzen.

school maartensdijk2.jpg

MAARTENSDIJK

MAARTENSDIJK is een vanouds agrarisch dorp met een kleine 5000 inwoners waarvan een groeiend aandeel forensen. Ooit heette het gebied Oostveen, maar sinds de 15de eeuw duikt de naam Maartensdijk op. Het heeft een mooi voormalig gemeentehuis en een oude hervormde kerk.

Charles weddepohllaan3-hollandserading.jpg

HOLLANDSCHE RADING

HOLLANDSCHE RADING telt om en nabij 1500 inwoners. Doordat er eind 19de eeuw al een treinstation werd aangelegd heeft zich daarbij in de eerste helft van de 20ste eeuw een dorp ontwikkeld.

Versteeglaan3-groenekan.jpg

GROENEKAN

GROENEKAN is in de 14de eeuw ontstaan en heeft ongeveer 1900 inwoners. Bijzonderheden zijn de gerestaureerde korenmolen, een 19de eeuws fort en een natuurzwembad.

Holsblokkenweg3-westbroek.jpg

WESTBROEK

WESTBROEK is in de middeleeuwen ontstaan in het Stichtse polderland en heeft ongeveer 1200 inwoners.

Het is een langgerekt dorp met veel boerenbedrijven, een monumentale kerk met bijzondere muurschilderingen en een korenmolen.

Deel jouw verhaal

Heb jij interessante informatie, tips of een leuke foto over één van de kernen van De Bilt? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar info@woonspraak.nl. Wij zijn altijd blij met nieuwe input!

bottom of page